Sorting
Source
Katalog zbiorów
(3)
Form of Work
Książki
(3)
Albumy i książki artystyczne
(1)
Poradniki i przewodniki
(1)
Status
only on-site
(2)
available
(1)
Branch
Kielce - Czytelnia
(2)
Busko Zdrój - wypożyczalnia
(1)
Author
Chrobak Józef (1948-2015)
(2)
Biała Alicja (1993- )
(1)
Michalik Justyna
(1)
Rottenberg Anda (1944- )
(1)
Year
2020 - 2025
(1)
2010 - 2019
(2)
Time Period of Creation
2001-
(3)
Country
Poland
(3)
Language
Polish
(3)
Demographic Group
Literatura polska
(1)
Subject
Kućma, Wincenty (1935- )
(2)
Rzeźba polska
(2)
Gotowanie
(1)
Kucharstwo
(1)
Rzeźbiarze polscy
(1)
Subject: time
1901-2000
(2)
2001-
(2)
1945-1989
(1)
1989-2000
(1)
Genre/Form
Album
(1)
Księga pamiątkowa
(1)
Poradnik
(1)
Przepisy kulinarne
(1)
Domain
Kultura i sztuka
(2)
Kulinaria
(1)
3 results Filter
Book
In basket
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Kielce - Czytelnia
Copies are only available in the library: sygn. 259022/czyt. A (1 egz.)
Book
In basket
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Kielce - Czytelnia
Copies are only available in the library: sygn. 259021/czyt. A (1 egz.)
Book
In basket
Kuchnia towarzyska i uczuciowa / Anda Rottenberg i przyjaciele ; kolaże Alicja Biała. - Wydanie pierwsze. - Kraków : Wydawnictwo a5 ; Galeria Starmach, 2021. - 319, [1] strona : ilustracje ; 25 cm.
To książka z pogranicza kulinariów i sztuki. To sztuka towarzyskiego gotowania. Znawczyni sztuki współczesnej, Anda Rottenberg, zaprasza przyjaciół do wspólnej, bardzo pożytecznej zabawy dzielenia się ulubionymi przepisami i uwagami o gotowaniu. W zabawie biorą udział artyści, pisarze, aktorzy, politycy. Ale uwaga! wszyscy traktują temat bardzo poważnie, przepisy są dopracowane i wzięte prosto z życia, ich autorzy tak właśnie gotują. I choć już od dawna jesteśmy obeznani z kuchniami świata, jesteśmy też bardzo przywiązani do tego, co gotowały nasze mamy i babcie. Nieobce nam krewetki, mule, avocado, ale bardzo lubimy też buraki i kapustę, kluski i pączki, pieczemy chleb i ciasta. To, co gotujemy, to efekt naszych podróży i bardzo silnych wpływów tradycji rodzinnych. Książka zawiera przepisy dla tych, którzy lubią i potrafią gotować, ale również bardzo proste przepisy na dania, z którymi każdy sobie poradzi. O swoich ulubionych potrawach mówią pisarze: Jacek Dehnel, Olga Tokarczuk, Andrzej Stasiuk, Krystyna Kofta, artyści: Mirosław Bałka, Katarzyna Kozyra, Joanna Rajkowska, politycy: Barbara Labuda, Janusz Palikot, Magdalena Środa oraz muzycy, aktorzy, kuratorzy, krytycy, dziennikarze. W sumie ponad sto osób. Książka składa się z właściwego tekstu podzielonego na pory roku (żyjemy zgodnie z rytmem przyrody!), indeksu nazwisk z krótkimi notami o autorach i indeksu potraw. Anda Rottenberg wprowadza nas w ten artystyczno-kulinarny świat i komentuje. Znajdziecie tu Państwo przepisy głównie wegetariańskie, z ustępstwem dla ryb i owoców morza. Książka jest bardzo starannie wydana z 30 kolorowymi ilustracjami według kolaży Alicji Białej. Świetna książka zachęcająca do kulinarnej pomysłowości. Do czytania nie tylko w kuchni!
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Busko Zdrój - wypożyczalnia
There are copies available to loan: sygn. 44756 (1 egz.)
The item has been added to the basket. If you don't know what the basket is for, click here for details.
Do not show it again