306980
Book
In basket
Fizjologia żywienia / redakcja naukowa prof. dr hab. n. med. Hanna Krauss. - Wydanie I - 3 dodruk. - Warszawa : PZWL Wydawnictwo Lekarskie, 2021. - XVIII, 409, [1] strona : ilustracje, wykres ; 24 cm.
Nowoczesny podręcznik prezentujący aktualne poglądy dotyczące nie tylko zagadnień ze sfery fizjologii żywienia, lecz także pozwalający dokładnie zapoznać się z fizjologią układu pokarmowego, jego funkcją oraz czynnością mechaniczną i hormonalną. Bardzo szczegółowo omawia podstawowe zagadnienia dotyczące wchłaniania i czynności trawiennej organizmu człowieka, a także fizjologię i czynności tkanki tłuszczowej. Porusza również problem, który jest obecnie wyzwaniem cywilizacyjnym, czyli regulację masy ciała. Autorzy omówili również zagadnienia związane z fizjologią i rolą mikrobioty. Duża część publikacji została poświęcona jakości żywienia w różnych okresach życia człowieka, a także zasadom żywienia u osób aktywnych fizycznie, sportowców i u dzieci w wieku rozwojowym. Ciekawym fragmentem książki jest przedstawienie roli nowych elementów diety, coraz powszechniej włączanych do codziennego menu, np. nasion chia, jagód goji, zielonej kawy, morwy białej, które podniesiono do rangi prozdrowotnych składowych pożywienia.
Availability:
Kielce - Wypożyczalnia
All copies are currently on loan: sygn. 262762 (1 egz.)
Kazimierza Wielka - wypożyczalnia
There are copies available to loan: sygn. 33259 (1 egz.)
Notes:
Bibliography, etc. note
Bibliografie przy rozdziałach. Indeks.
Target audience note
Dla studentów wydziałów lekarskich, dietetyki i fizjoterapii oraz lekarzy i dietetyków.
Reviews:
The item has been added to the basket. If you don't know what the basket is for, click here for details.
Do not show it again